Enigmatski klub Bor

ЕК Бор

Актуелности

ЕК Бор

Актуелности

РЕАЛИЗАЦИЈУ ОВОГ САЈТА
ПОДРЖАО ЈЕ ГРАД БОР

19.01.2022

ЗА МЕДИА

Енигматски клуб Бор

"Сви смо решавали укрштене речи бар једном у животу, али колико заправо знамо о њима? Љубитељи енигматике казаће вам да је круцивербализам вештина састављања укрштених речи и да су 21. децембра 1913. године у једном њујоршком листу објављене прве укрштене речи које је осмислио новинар Артур Вејн. Прва модерна укрштеница у Србији објављена је 1925. године у Дечијим новинама. У Бору дуже од четири деценије постоји енигматски клуб, једини у овом делу Србије."

19.01.2022

Радио Телевизија Бор

"Енигматика - гимнастика ума", 29. децембар 2021. (РТВ Бор)

05.01.2022

Туристичка организација "Бор" у сарадњи са Енигматским клубом "Бор"

Радионице „ЕНИГМАТИКА – ГИМНАСТИКА УМА“ превазишле очекивања

TO Bor i EK Bor

Како наводи Туристичка организација „Бор“ на свом интернет порталу: „ У сарадњи са Енигматским клубом“ Бор“, Туристичка организација „Бор“ је организовала дводневну радионицу под називом „ЕНИГМАТИКА-ГИМНАСТИКА УМА“ са циљем да учесницима радионица приближи Енигматику и укаже да она представља озбиљну културну, образовну, уметничку, едукативну, али и делатност корисну за развијање и побољшање меморије као и одржавање и побољшање когнитивних способности код људи свих узраста.“

TO Bor i EK Bor

Радионице које су одржане 28. и 29.ог децембра у просторијама Туристичке организације у времену од 12:00 до 14:00 часова, водили су Радомир Матић и Крста Иванов, доказани познаваоци и ствараоци у овој области, однедавно аутори књиге „ЕНИГМАТСКИ БУКВАР“. Учесници су били ученици трећег разреда Економско трговинске школе из Бора а модератор Бора Станковић из Туристичке организације „Бор“.

Други део радионица је био такмичарског карактера, када су учесници – такмичари, након упознавања са правилима решавања енигматских задатака, који су специјално тематски урађени за ову прилику и прилагођени за узраст решавача, приступили њиховом „одгонетању“.

Имајући у виду да се највећи број ученика први пут суочава са енигматским задацима, број освојених поена на крају такмичарског дела показао је да су радионице успеле изнад очекивања.

TO Bor i EK Bor

У првој радионици одржаној 28.децембра, најуспешнија је била Милена Арсовска, друго место припало је Теодори Матић, док је треће место освојила Теодора Ђорђевић.

Другог дана у такмичарском делу радионице, прво место припало је Кристини Шолајић, друго Миљани Петрујкић, а треће место заузела је Јована Петровић.

TO Bor i EK Bor

Најбољим решавачима енигматских задатака додељене су пригодне награде, а свим учесницима захвалнице.

„Ово је прва радионица на којој покушавамо да деци објаснимо шта значи енигматика, колико је она значајна у животу човека, поготову оних који је састављају. Циљ постојања нашег Клуба је управо млађи нараштај, јер сматрамо да се кроз енигматику стичу многа знања а да тога можда нисмо ни свесни.“
Р.Матић

Да је енигматска радионица уродила плодом говори и чињеница да је Енигматски клуб Бор богатији за још три девојке које су постале наши чланови.

Захтев за учлањење може се поднети и на нашем сајту путем испуњене контакт форме са назначеним захтевом за приступање Енигматском клубу Бор.

Чланарина за ученике и студенте је бесплатна, док је симболична цена од 300 динара годишње предвиђена за запослене и пензионере.

ФОТО: Б.С. и А.М. (преузето са сајта Туристичке организације "Бор"

10.12.2021

Радио Телевизија Бор

Будилица гостовање ( Радомир Матић, Крста Иванов ), 10. децембар 2021. године

09.12.2021

Радио Телевизија Бор

Будилица гостовање (Крста Иванов, Радомир Матић), 12. март 2019. године

13.11.2021

Радио Телевизија Бор

Први Алманах сусрета енигмата Србије, 11. новембар 2017. године

13.11.2021

Радио Телевизија Бор

Будилица гостовање (Клуб Енигмата Бор), 22. фебруар 2015. године

Добровољно, непрофитно, невладино удружење енигматичара, основано у циљу развијања уметничког стваралаштва у области књижевности, новинарства, неформалног образовања

 • EK Bor Blog

  Књига за све заљубљенике у енигматику и загонеташтво
  „ЕНИГМАТСКИ БУКВАР“

 • EK Bor projekti

  Израда веб сајта Енигматског клуба "Бор" и енигматског буквара за почетнике у енигматици
  Пројекти 2021

 • EK Bor projekti

  Јубилеј 40 година постојања и рада ЕК "Бор"
  Пројекти 2020