Enigmatski klub Bor

ЕК Бор

Блог

ЕК Бор

Блог

РЕАЛИЗАЦИЈУ ОВОГ САЈТА
ПОДРЖАО ЈЕ ГРАД БОР

„ЕНИГМАТСКИ БУКВАР“

Књига за све заљубљенике у енигматику и загонеташтво

EK Bor Blog

Актуелно Ковид доба увело нас је у куће засигурно више него што би свако од нас желео. Мада, ако у суморне хладне дане додамо мало магичних речи, монотонију ћемо брзо заменити одличним расположењем. Зато ни мало не чуди чињеница да се у последње време људи враћају решавању укрштених речи и осталих енигматских загонетки. Оне и јесу ту како би подстакле наш ум на размишљање и одвеле нас у свет имагинација и замршених путева који воде до проналажења траженог појма. Уједно, откривамо раскош нашег језика и сву његову ширину. Енигматика представља јако користан књижевни алат да решавача увуче у свој магични свет из ког излази са новим сазнањима, обогаћен новим речима у свом вокабулару.

Оно чиме се ЕНИГМАТСКИ КЛУБ „БОР“ може похвалити је промовисање своје књиге „ЕНИГМАТСКИ БУКВАР“ која ће широј читалачкој публици, нарочито заљубљеницима у енигматику и загонеташтво, пружити могућност да се ближе упознају са ауторима разних загонетки – од анаграма до шараде (од А – Ш ). До сада је енигматска литература била „само“ за ужи круг читалаца, углавном за састављаче загонетки, укрштених речи, осмосмерних мозаика, магичних ликова итд. Овом књигом ми настојимо да привучемо мало шири дијапазон људи не би ли заинтересовали и Вас као решаваче да уђете у наш свет загонеташтва и откријете ближе значење енигматских појмова које проналазите у енигматској штампи.

Уз подршку општине Бор израда књиге „ЕНИГМАТСКИ БУКВАР“ је успешно реализована те исту можете бесплатно преузети на нашем сајту.

Из рецензије за „ЕНИГМАТСКИ БУКВАР“

„Група борских аутора, Радомир Матић, Крста Иванов и Марина Раичевић подухватила се писања овог штива са жељом да неко у енигматској Србији кроз приступачну литературу упозна млађе поколење а и почетнике са дефиницијама појединих врста загонетки, са одговарајућим типичним примерима.“
...“Енигматски Савез Србије подржава иницијативу ЕК „Бор“ да се одштампа „ЕНИГМАТСКИ БУКВАР“ и да буде прва књига у новој едицији енигматске библиотеке.“

ЕК „Бор“ је поред својих редовних активности (учествовање на такмичењима у области енигматике – такмичења у састављању анаграма, такмичења у разним туристичким манифестацијама) и чувар српског језика и чириличног писма. Под слоганом „негујмо српски језик“ наставља се акција ЕК „Бор“ , који је још пре пар година дао себи задатак да кроз своје деловање, посебно младом нараштају, презентује народне умотворине, загонетке и народне пословице које на ефектан начин сведоче о значају српског језика.

Будући да енигматика поново улази на велика врата у наше домове преостаје нам да се препустимо њеној магији, доколицу претворимо у породичну забаву и отворимо ум за нова сазнања.

13.11.2021

Добровољно, непрофитно, невладино удружење енигматичара, основано у циљу развијања уметничког стваралаштва у области књижевности, новинарства, неформалног образовања

 • Енигматски клуб Бор
  ЗА МЕДИА

 • "Енигматика - гимнастика ума", 29. децембар 2021. (РТВ Бор)
  Радио Телевизија Бор

 • Радионице „ЕНИГМАТИКА – ГИМНАСТИКА УМА“ превазишле очекивања
  Туристичка организација "Бор" у сарадњи са Енигматским клубом "Бор"

 • EK Bor projekti

  Израда веб сајта Енигматског клуба "Бор" и енигматског буквара за почетнике у енигматици
  Пројекти 2021

 • EK Bor projekti

  Јубилеј 40 година постојања и рада ЕК "Бор"
  Пројекти 2020